شرایط وضو

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
استفتائات جلد 3
احکام وضومسح پا

سؤال 91ـ اگر با حوله متعلّق به دیگرى دست خود را که وضو گرفته ایم خشک کنیم، وضوى ما در صورتهاى زیر چه حکمى دارد؟

1ـ اگر بدانیم راضى نیست.

2ـ چنانچه ندانیم راضى هست یا نه؟

3ـ هرگاه پس از خشک کردن متوجّه شویم، و اطّلاع دادن به او موجب مفسده شود.

جواب: این امور هیچ تأثیرى در وضو ندارد; ولى بدون احراز رضایت، نباید در مال دیگرى تصرّف کرد.

سؤال 92ـ بعضى اوقات به هنگام وضو از بینى ام خون مى آید. آیا وضویم باطل مى شود؟

جواب: هرگاه صورت خود را شسته باشید، آمدن خون از بینى، وضو را باطل نمى کند.

سؤال 93ـ فردى نابینا هستم. پس از وضو متوجّه شدم که در قسمتى از بدنم، غیر از اعضاى وضو، خون یا نجاستى وجود دارد، که به هنگام وضو متوجّه آن نبودم. وضو و نمازهایى که با آن خوانده ام چه حکمى دارد؟

جواب: ضررى به وضوى شما نمى زند. و نمازهایى که با آن خوانده اید اشکالى ندارد.

سؤال 94ـ یکى از شرایط وضو آن است که مکلّف وقت کافى براى گرفتن وضو و خواندن نماز داشته باشد. حال اگر فردى نابینا باشد، و نداند که وقت کافى براى کارهاى مذکور دارد یا نه، تکلیف او چیست؟

جواب: چنین کسى باید وضو بگیرد; مگر این که خوف این داشته باشد که وقت تنگ است و به نماز نمى رسد، در این صورت تیمّم مى کند.

سؤال 95ـ فردى هستم قطع نخاع از گردن که بناچار نایب مرا وضو مى دهد. بعضى از اوقات وضو دادن من طول مى کشد، و به همین خاطر بعضى از اعضاى وضو مانند دست یا صورت خشک مى شود. آیا در وضو خللى وارد مى شود؟

جواب: اشکالى ندارد.

سؤال 96ـ با توجّه به این که دو دستم قطع مى باشد، زمان زیادى طول مى کشد تا تک تک اعضا را وضو بدهم. آیا وضویم باطل است؟

جواب: براى شما اشکالى ندارد.

سؤال 97ـ آیا حرکات غیر ارادى اعضاى وضو در افرادى که معلولیّت جسمى دارند، به هنگام وضو یا مسح کشیدن، وضو را دچار اشکال مى کند؟

جواب: اشکالى ندارد.

سؤال 98ـ اگر نایب بخواهد فرد وضو گیرنده را وضو دهد، احتمال آن مى رود که طول بکشد و اعضاى وضو خشک شود، آیا در این صورت خللى به وضو وارد مى شود؟

جواب: در صورتى که وضو پى در پى باشد اشکالى ندارد.

سؤال 99ـ از جانبازان جنگ تحمیلى هستم. آیا جایز است که در هنگام وضو بعضى از اعضا را وضو دهم، و براى بعضى دیگر (مثلا مسح پا یا سر) مسافتى را طى نموده، آن گاه وضو را ادامه دهم؟

جواب: اشکالى ندارد.

سؤال 100ـ بعضى از افراد قطع نخاع باید براى وضو گرفتن کمک بگیرند. آیا نایب مى تواند غیر بالغ باشد؟ بچّه غیر ممیّز چطور؟ در هر دو صورت نیّت وضو بر عهده کیست؟

جواب:بهتر این است از افراد بالغ، در صورتى که میّسر باشد، استفاده کنند. و در هر حال باید شخص وضو گیرنده نیّت کند.

سؤال 101ـ فردى هستم قطع نخاع که اگر براى وضو نایب بگیرم، وضو به شکل صحیح انجام مى شود; امّا اگر خودم وضو بگیرم، در بعضى از اعضا به جاى آن که آب از بالا به پایین ریخته شود، عضو از پایین به بالا شسته مى شود. نایب بگیرم بهتر است، یا خودم انجام دهم؟

جواب: در صورتى که گرفتن نایب بدون مشقّت ممکن باشد مقدّم است، والاّ خودتان وضو بگیرید.

سؤال 102ـ فردى هستم قطع نخاع از گردن، که براى وضو نایب مى گیرم. نایبِ مرد در دسترس نیست، ولى زن نامحرم حاضر است. تکلیف من چیست؟

جواب: در صورتى که زن نامحرم آب به روى صورت و دست هاى شما بریزد مانعى ندارد، ولى واضح است دست کشیدن جایز نیست. و اگر بدون دست کشیدن میسّر نباشد، به مقدارى که میسّر است عمل کنید.

جواب: هرگاه از بالا به پایین دست بکشید اشکالى ندارد، هر چند آب بدون این که شما نیّت کرده باشید به بالا حرکت کند.

سؤال 104ـ آیا لازم است مکلّف براى وضو، نایب را راضى کند؟ این در حالى است که او حقوق خود را جهت پرستارى از جانباز دریافت مى کند، ولى براى وضو دادن اکراه دارد، و دستمزد بیشترى مى طلبد.

جواب: در صورتى که وضو دادن جزء وظایف او در برابر حقوقش باشد، رضایت او شرط نیست.

سؤال 105ـ جانباز قطع نخاع از گردن، خودش نمى تواند وضو بگیرد، و باید نایب داشته باشد. آیا مى تواند براى راضى کردن نایب به او دستمزد بدهد؟

جواب: اشکالى ندارد.

سؤال 106ـ آیا فردى که از گردن قطع نخاع است، و خود قادر بر انجام وضو نیست، ولى مى تواند نایب بگیرد، جایز است بدون وضو نماز بخواند؟

جواب: در صورتى که خودش قادر به وضو نیست، و گرفتن نایب براى او عسر و حرج ندارد، باید نایب بگیرد. در غیر این صورت، بدون وضو نماز مى خواند.

سؤال 107ـ فردى هستم قطع نخاع از گردن که همیشه نایب مرا وضو مى دهد. اگر نایب از منزل بیرون رود، و تا پایان وقت برنگردد، تکلیفم چیست؟ آیا وضو از من ساقط مى شود؟

جواب: آرى در این صورت بدون وضو نماز بخوانید.

سؤال 108ـ چشمهایم در جبهه آسیب دیده است. لذا وضو گرفتن همواره براى من مشکل ایجاد مى کند، امّا من هیچ گاه توجّه نمى کنم و این سختى را تحمّل کرده و وضو مى گیرم; هر چند گاهى باعث مى شود که ترشّح چشمانم زیادتر شود. آیا وضوى من اشکالى دارد؟ آیا نمازهایى که با آن خوانده ام دچار مشکل است؟

جواب: در صورتى که رساندن آب به آن ضرر داشته باشد، تیمّم کنید.

سؤال 109ـ به توصیه چشم پزشک در چشمم قطره ریخته ام. اگر وضو بگیرم، قطره چشمهایم شسته مى شود. و این در حالى است که وقت نماز اندک است، در این حالت چه کنم؟

جواب: مى توانید وضو بگیرید، و اگر قطره شسته شد بار دیگر قطره بریزید. مگر این که ضرر داشته باشد.

سؤال 110ـ آیا وجود چربى طبیعى، که در موهاى سر و روى پوست بدن است، و از غدّه هاى زیر پوست ترشّح مى شود، براى وضو و غسل، مانع محسوب مى شود؟

جواب: این مقدار چربى، که در موها و بدن وجود دارد، معمولا مانع از وضو و غسل نیست.

سؤال 111ـ آیا با انگشتر مى توان وضو یا غسل انجام داد؟

جواب: در صورتى که آب زیر آن برود، اشکالى ندارد.

سؤال 112ـ دو دست یکى از برادران جانباز بر اثر انفجار از مچ قطع شده، و باقیمانده دستهادائماً دچار حسّاسیّت پوستى مى شود، تا آن جا که مجبور است بسیارى از اوقات دستها را به وسیله پماد یا کرم چرب نماید، و مصلحت نیست که براى وضو چربى را پاک کند. تکلیف ایشان براى اداى فریضه وضو چیست؟

جواب: مى تواند صورت خود را زیر شیر آب بشوید، و دست ها را بدون برطرف کردن چربى نیز بشوید. و اگر مى تواند با آن مسح کند.

سؤال 113ـ به مرض پوستى ـ بى خطرى ـ مبتلا گردیده ام، به گونه اى که هر وقت غسل مى کنم خشکى روى پوستم ظاهر مى شود، چه بسا این خشکى حتّى با شستن دست و صورت هم پیدا شود. به این جهت مجبورم به پوست بدنم پماد بمالم، از این رو در وقت وضو با مشکلاتى مواجه مى شوم; خصوصاً در وضو براى نماز صبح. آیا مى توانم بجاى وضو در نمازهاى صبح تیمّم کنم؟

جواب: در صورتى که چربى زیاد نباشد مانع از وضو نیست. و اگر چربى زیاد است، مى توانید با همان حال وضو بگیرید و بعد تیمّم کنید.

احکام وضومسح پا
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma