10ـ استعمال دخانیات

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
استفتائات جلد 3
11ـ تراشیدن ریش9ـ موادّ مخدر

سؤال 497ـ اخیراً در محافل مختلف سخن از این است که جنابعالى سیگار را تحریم کرده اید، مایل بودیم توضیح بیشترى در این زمینه از حضرتعالى بشنویم.

جواب: این جانب از چند سال پیش این فتوا را به صورت مشروط ذکر کرده بودم، و در رساله توضیح المسائل موجود است که: «اگر کشیدن سیگار (و سایر دخانیات) به شهادت اهل اطّلاع ضرر مهمّى داشته باشد حرام است.»

ولى اخیراً با شهادت و گواهى جمعى از پزشکان آگاه، و اساتید متعهّد دانشگاه، و با توجّه به آمارهاى تکان دهنده اى که از مرگ و میر ناشى از سیگار، و بیمارى هاى خطرناکى که از آن نشأت مى گیرد به ما رسیده، ثابت و مسلّم شد که خطرات مهمّ دود سیگار یک واقعیّت است، که حتّى فرزندان افراد سیگارى و معاشران آنها از آن در امان نیستند! لذا فتواى تحریم به طور مطلق را دادیم، و از خدا مى خواهم همه مسلمانان جهان، مخصوصاً جوانان عزیز را که نخستین قربانیان این بلاى خانمان سوز هستند، از شرّ آن حفظ کند، و با هوشیارى تمام مراقب خویش و اطرافیان و دوستان خود باشند. ان شاء الله زنده بمانیم و ببینیم که جامعه ما از لوث وجود این دود آلوده پاک شده است.

در این جا به مناسبت تقاضاى مکرّر فضلا اشاره کوتاهى به مدارک مسأله مى شود:

1ـ قرآن مجید در آیه 195 سوره بقره مى فرماید: (وَلا تُلْقُوا بِایْدیکُمْ اِلَى التَّهْلُکَةِ)طبق آمارهایى که از سوى پزشکان متخصّص اعلام شده، مرگ و میر ناشى از دود سیگار در سال به پنج میلیون نفر مى رسد! و آمار بیمارى هاى خطرناک قلبى و تنفّسى و سرطان ناشى از دود سیگار نیز بسیار بالاست. بنابراین، کشیدن سیگار مصداق إلقاء نفس در تهلکه است.

2ـ قاعده «لاضرر و لاضرار فى الاسلام» مستفاد از روایات متعدّد گرچه شأن ورودش اضرار به دیگران است، ولى مى دانیم شأن ورود مفهوم عام، قاعده را محدود نمى کند، و إضرار به نفس را نیز شامل مى شود.

3ـ در حدیث معروف فقه الرضا(علیه السلام) آمده است: «کُلُّ اَمْر یَکُون فیهِ الْفَسادُ مِمَّا قَدْ نَهَى عَنْهُ … فَحَرامٌ ضارٌّ لِلْجِسْمِ وَ فَسادٌ لِلنَّفْسِ» و در روایت تحف العقول نیز شبیه آن دیده مى شود.

طبق این روایات هر چیزى که ضرر مهمّى براى بدن داشته باشد حرام است. (البتّه ضررهاى جزئى که در همه چیز هست و قابل اجتناب نیست، از آن خارج و منظور ضررهاى کلّى است).

4ـ بعضى عادت به خوردن گِل دارند، که در روایات اسلامى به نوعى وسواس تعبیر شده، و از آن شدیداً نهى شده است. به خاطر این که براى انسان ضرر دارد، در روایتى آمده است: «اِنَّ الطّینَ یُورِثُ السُّقْمَ فى الْجَسَدِ وَ یُهَیِّجُ الدّاءَ (خوردن گل سبب بیمارى و تهییج درد است) لذا مرحوم شهید در کتاب مسالک نخستین دلیل تحریم آن را بما فیه من الاضرار الظاهر للبدن شمرده است، اینها نشان مى دهد که حرمت اشیاى مضرّه از مسلّمات بوده است. حتّى روزه واجب اگر ضرر داشته باشد باید ترک شود، و غسل و وضوى واجب در صورت ضرر تبدیل به تیمّم مى شود.

5ـ از همه اینها گذشته طبق قاعده مسلّم اصولى «کلما حکم به العقل حکم به الشرع» (هر چیزى که عقل قطعى به آن حکم کند، شرع هم به آن حکم خواهد کرد) مسأله حرمت سیگار و انواع دخانیّات در عصر و زمان ما، که زیان هاى مهم آن بر همه دانشمندان ثابت شده، جاى تردید باقى نمى گذارد. فتواى همه مراجع به حرمت مواد مخدّر نیز از همین جا سرچشمه مى گیرد.(1)

* در کشور ایران نزدیک به 10 میلیون سیگارى روزانه بیش از سه میلیارد تومان! خرج سیگار مى کنند.(یعنى در هر سال بیش از یک هزار میلیارد تومان!)

* به طور متوسّط دولت ها بیش از دو برابر مبلغ مصرف سیگار، صرف «هزینه بیمارى ها و درمان عوارض ناشى از سیگار» مى نمایند. یعنى رقمى نزدیک به 6 میلیارد تومان در ایران در هر روز. (و در سال بیش از دو هزار میلیارد تومان)

* سالیانه 54 میلیارد نخ سیگار در ایران مصرف مى شود، که نزدیک به 12 میلیارد نخ آن تولید داخل و بقیّه عمدتاً از طریق قاچاق وارد و توزیع مى شود. (یعنى بیش از 75 درصد پول سیگار به خارج مى رود)

* جوانان کشور و نوجوانان (گروه هاى سنّى 10 تا 15 سال) هدف اصلى براى ترغیب به کشیدن و اعتیاد به سیگار مى باشند.

* سیگار در نوجوانان دریچه ورود به اعتیاد و سایر بزهکارى هاى اجتماعى است.

* افراد غیر سیگارى، به ویژه کودکان و همسران افراد سیگارى، به همان اندازه در معرض مضرّات دود سیگار هستند. و این افراد بى گناه به طور اجبارى سلامتى خویش را از دست مى دهند.

* کمپانى هاى آمریکایى سالیانه بالغ بر 000/000/000/6000 نخ سیگار تولید مى کنند که نزدیک به 3 درصد آن در آمریکا مصرف مى شود، و مابقى آن (97 درصد) به خورد مردم سایر کشورها، به ویژه کشورهاى فقیر و در حال توسعه، داده مى شود. و از این رهگذر بیش از 300 میلیارد دلار سود عاید شرکت هاى آمریکایى مى گردد، که معادل 20 سال فروش نفت ایران است!


1. نظرات آگاهان درباره زیانهاى دخانیات

از آن جا که فقیه حکم را تعیین مى کند و اهل خبره موضوع را، در این جا رشته سخن را به جمعیّت مبارزه با دخانیات که متشکل از گروهى از پزشکان مجرّب، اساتید محترم دانشگاه و خبرگان دیگر است مى سپاریم:

* سیگار عامل اصلى و یا کمکى در پیدایش بیش از 50 نوع بیمارى و 20 نوع سرطان در بدن مى باشد.

* سالیانه 5 میلیون نفر به علّت بیمارى هاى ناشى از سیگار جان مى سپارند. (یعنى بیش از تلفات جنگ جهانى اوّل! چون در طول چهار سال 10 میلیون نفر در آن جنگ کشته شدند، ولى تلفات سیگار در دنیا در چهار سال به 20 میلیون نفر مى رسد!)

* در سال 2020 میلادى، 10 میلیون نفر در سال به علّت بیمارى هاى ناشى از سیگار فوت مى شوند. با این تفاوت که 7 میلیون آن در کشورهاى در حال پیشرفت، و 3 میلیون آن در کشورهاى پیشرفته اند!

11ـ تراشیدن ریش9ـ موادّ مخدر
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma