احکام شکار

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
استفتائات جلد 3
احکام صیداحکام ذبح

سؤال 786ـ شخصى به هنگام غروب آفتاب به طرف شکار تیراندازى نموده، و آن را زخمى مى کند. شکارچى از همان لحظه به دنبال یافتن شکار مى رود (دنبال کردن شکار زخمى از ردّ خونى است که از او بر جا مى ماند.) بعد از لحظاتى شب فرا مى رسد، شکارچى مجبور مى شود شکار را رها نموده، و شب را در آن منطقه بخوابد. روز بعد به جستجو ادامه مى دهد، و بعد از مدّتى شکار را در حالى مى یابد که به خاطر خون زیادى که از او رفته، مرده بود. آیا گوشت این شکار حلال است؟

جواب: در صورتى که مى داند شکار به وسیله همان تیر از بین رفته، گوشت آن حلال است.

سؤال 787ـ طبق قانون محیط زیست جمهورى اسلامى ایران، شکار قوانین مخصوص به خود را دارد، و یک شکارچى باید به آن پایبند باشد. از جمله آنها مرح اعات کمیّت و کیفیّت شکار، داشتن سلاح مجاز، داشتن پروانه شکار، شکار در فصل و روزهاى مجاز، شکار در محلّ مجاز، و رعایت بعضى قوانین دیگر مى باشد. حال اگر یک شکارچى همه، یا یکى از قوانین مربوطه را رعایت ننماید، استفاده از شکار مذکور چه حکمى دارد؟

جواب: گوشت آن شکار حرام نیست; ولى تخلّف از قوانین حکومت اسلامى جایز نمى باشد.

سؤال 788ـ طبق قوانین جمهورى اسلامى، نگهدارى سلاح غیر مجاز جرم محسوب مى شود. لطفاً بفرمایید:

ثانیاً: شکار با سلاح غیر مجاز شرعاً چه حکمى دارد؟

جواب: شکار حرام نمى شود; ولى نگه داشتن اسلحه غیر مجاز جایز نیست.

سؤال 789ـ در کتب فقهى شکار با سلاح غصبى شرایط مخصوص به خود را دارد، ولى بر اساس قانون، یک فرد تحت هیچ شرایطى (چه مجوّز داشته باشد، و چه نداشته باشد،) نمى تواند از سلاح مجاز دیگران استفاده نماید. حال اگر فردى از سلاح دیگرى در شکار استفاده کند (و لو با اجازه صاحب سلاح،) حکم شرعى شکار چیست؟

جواب: شکار حرام نیست; هر چند کار خلافى کرده است.

سؤال 790ـ مرسوم شده که افراد خوابگاه پرندگان حلال گوشت وحشى را شناسایى، و شب هنگام موقعى که حیوان در خواب است با ترفندها و ابزار آلات مختلف آنها را شکار مى کنند. چنین شکارى با توجّه به حدیث «حیوان در آشیانه اش در امان است.» چه حکمى دارد؟

جواب: چنین شکارى حلال نیست.

سؤال 791ـ بعضى از مسلمانان، حیوانات حرام گوشت، از جمله خوک را شکار، و جهت مصرف صاحب ادیان دیگر به آنها مى فروشند. شکار و خرید و فروش این گونه حیوانات از ناحیه مسلمانها چگونه است؟

جواب: خالى از اشکال نیست.

سؤال 792ـ مشاهده مى شود که حیوانات وحشى، از جمله خوک، خرس، گرگ و مانند آن، به محصولات و احشام روستائیان آسیبهاى جدّى وارد مى کنند. اگر روستائیان بخواهند به حیوانات وحشى آسیب وارد کنند، توسّط محیط زیست به دادگاه معرّفى، و دادگاه آنها را جریمه مى نماید. در صورتى که مقابله با حیوانات وحشى از وظایف محیط زیست است، ولى به دلیل گستردگى محیط و امکانات کم این امر میسّر نمى شود. لطفاً بفرمایید:

الف) تکلیف شرعى کشتن حیوانات موذى (که بر خلاف قانون است) چیست؟

ب) اگر اشکال ندارد، پس تعارض شرع با قانون چگونه حلّ مى شود؟

جواب: اگر واقعاً حیوانات موذى هستند، و دولت قادر بر دفع آنها نمى باشد، مردم مى توانند آنها را از بین ببرند.

سؤال 793ـ با توجّه به گسترش علم و تکنولوژى، در صورتى که شکار با سلاحهاى الکترونیکى و لیزرى صورت گیرد، به گونه اى که زخمى در شکار حاصل نگردد، شرعاً چه حکمى خواهد داشت؟

جواب: در صورتى که زخم توأم با خونریزى در آن حاصل نشود، جایز نیست; هر چند تیز بودن گلوله از نظر ما شرط نمى باشد.

سؤال 794ـ به سوى دسته اى از پرندگان تیراندازى نمودم. یکى از آنها فوراً مُرد. امّا هیچ گونه آثار جراحتى، که حاکى از اصابت تیر باشد، ملاحظه نشد. سپس مشخّص شد که بر اثر ترس مرده است. در فرض فوق، حکم آن چیست؟

جواب: گوشت آن حلال نیست.

احکام صیداحکام ذبح
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma